Competa traint en werkt samen met software developers uit Kenia

Competa traint en werkt samen met software developers uit Kenia

learn together

Dutch IT-channel

Na Fair Trade koffie, cacao en bananen is er voortaan ook Fair Trade Software. Het Nederlandse IT service bedrijf Competa brengt software op de markt die wordt gebouwd in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden als Kenia en draagt daardoor bij aan de werkgelegenheid en ontwikkeling van de lokale economie.

Afgelopen zomer werd in Kenia een trainingsfaciliteit opgezet waar het Nederlandse bedrijf onder de naam CodePamoja (wat in Swahili 'samen coderen' betekent) lokale mensen opleidt tot software developer. Het doel is om die mensen de nieuwste projectmanagementtechnieken te leren en hen samen met Europese professionals te laten werken aan grote internationale projecten. Competa verwacht met dit initiatief de lokale economie een boost te geven, doordat de samenwerkingsprojecten meer ervaring, skills en werkgelegenheid opleveren die een positief effect hebben op de IT-markt in Kenia.

,,Kenia zit vol talent maar heeft kansen nodig. De universiteiten leiden goede software developers op, maar de lokale economie laat het afweten en de helft kan na zijn opleiding geen baan vinden," stelt technisch manager Jim Sangwine van Competa. Volgens hem weten deze studenten wel hoe ze moeten programmeren, maar hebben ze hulp nodig bij de technische- en managementaspecten van grootschalige IT-projecten. Door ze 'on the job' te trainen en door de samenwerking met Competa krijgen ze hier meer ervaring in, kunnen ze grotere projecten aannemen en meer kansen grijpen op de lokale markt en daarbuiten.

stay up to date

Andy Haxby, oprichter van Competa IT, en zijn team zien Fair Trade Software als een nieuw model van ontwikkelingssamenwerking. ,,De focus verschuift van hulp en bijstaan naar mensen helpen om zelf hun eigen economie op te bouwen," zegt hij. Competa is op bezoek geweest bij de Nederlandse Ambassade in Nairobi. Die reageerde positief op het initiatief van Fair Trade Software.

Inmiddels is ook de Fair Trade Software Foundation (FTSF) opgericht. Doel van de stichting is om het internationale Fair Trade-model toe te passen in de IT-branche en wereldwijd een onafhankelijk Fair Trade Software certificaat af te geven.

Competa is een IT service bedrijf opgericht in 1997 dat B2B services levert. Het bedrijf is gespecialiseerd in front-end development als IT infrastructuur. Competa heeft meer dan 15 jaar ervaring binnen een verscheidenheid aan sectoren met klanten als Shell, TomTom, KPN, KLM, ABN AMRO, Haagse Hogeschool, beleidsdepartementen en overheidsinstituten als ook het Europees Patent Office (EPO).

Dutch IT-channel
via Dutch IT Channel
Read the original article

you might also find this interesting


scroll to the top