Nederlanders gebruiken massaal slechte wachtwoorden

Nederlanders gebruiken massaal slechte wachtwoorden

een toetsenbord met een nummerslot erop

AD

Elk jaar opnieuw publiceert onlinewachtwoordmanager Nordpass de lijst met de meest gebruikte en dus de meest onveilige wachtwoorden. Uit de lijst van dit jaar blijkt dat nog steeds ruim 2,5 miljoen gebruikers het wachtwoord '123456' hebben. Nederlanders doen het niet veel beter, blijkt uit onderzoek van Competa IT.

Volgens Nordpass zou het wachtwoord ‘123456' al meer dan 23 miljoen keer gekraakt zijn. En ook de toetsenbordvarianten 'qwertyuiop' of 'asdfghjkl' (de letters van links naar rechts op Engelse qwerty-toetsenborden) zijn meestal binnen een seconde gevonden.

De top-10 van populaire wachtwoorden van dit jaar zijn na ‘123456': '123456789', 'picture1', 'password', '12345678', '111111', '123123', '12345', '1234567890' en 'senha' (Portugees voor wachtwoord). Picture1 is een nieuwkomer in de top 10 en zou waarschijnlijk in zo'n drie uur tijd gekraakt kunnen worden, aldus de site.

stay up to date

‘Amsterdam’, ‘feyenoord’ of ‘jemoeder’

In Nederland doen we het niet veel beter. Uit onderzoek van IT-bedrijf Competa IT, met data van Scattered Secrets, blijkt dat ook wij het liefst voor ‘123456’ als wachtwoord kiezen. Na klassiekers als ‘welkom’ (plek 4 in de lijst) en ‘wachtwoord’ (6) onderscheiden wij ons van de wereld met echte Nederlandse wachtwoorden. Zo zijn ‘amsterdam’ (13) en ‘rotterdam’ (23) misschien inkoppertjes, maar wat dacht je van ‘feyenoord’ (14), ‘banaan’ (36) of ‘rakker’ (44). Het wachtwoord ‘jemoeder’ eindigt op plek 26.

Scattered Secrets verzamelt gegevens die vrij zijn gekomen bij grootschalige beveiligingslekken op internet. In de database van de website zijn op dit moment zo'n 8,8 miljoen gekraakte wachtwoorden te vinden die afkomstig zijn van Nederlandse e-mailadressen die eindigen op .nl. Dat is een stijging van zo'n 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Nederlanders die gebruikmaken van Gmail- of Hotmail-adressen zijn niet meegenomen in dit aantal, omdat die altijd eindigen op .com. Het werkelijke aantal Nederlanders dat betrokken is geweest bij een beveiligingslek ligt waarschijnlijk dus nog hoger.

Verander je Wachtwoorden Dag

Het is niet voor niets dat dinsdag 24 november dan ook al een tijdje bekendstaat als Nationale Check Je Wachtwoorden Dag.

De twee oprichters van Scattered Secrets, Rickey Gevers en Jeroen van Beek, geven een aantal tips voor betere beveiliging van jouw digitale eigendommen: ,,Gebruik altijd een uniek, lang wachtwoord dat onvoorspelbaar is. Uniek betekent: nooit twee keer hetzelfde wachtwoord gebruiken. Lang: tien karakters of meer. Onvoorspelbaar: niet een systeem gebruiken dat een aanvaller kan raden, zoals - als onderdeel van het wachtwoord - gebruikmaken van een jaartal, kleur, naam, website, et cetera. Wachtwoordmanagers zijn een hele goede en makkelijke optie. Voorkomen is beter dan genezen. Begin daarom vandaag nog met het uitfaseren van hergebruikte en slechte wachtwoorden.’’

you might also find this interesting

Text

COMPETA IT

een internationaal netwerk dichtbij huis

Het IT-bedrijf Competa wil groeien; in aantal medewerkers, in omzet en in Afrika. Ze werken al voor grote namen als Ahold, ING en KLM, maar het uiteindelijke doel is beursnotering. Directeur-grootaandeelhouder Andy Haxby wil dit in drie jaar bereiken. Een ambitieus plan waarbij behoefte is aan een sparring partner die de werkwijze van Competa begrijpt en een internationaal netwerk heeft. Baker Tilly past goed in dit plaatje. Met open en directe feedback heen en weer worden de juiste stappen gezet op weg naar groei. Het feit dat Baker Tilly een kantoor heeft in Nairobi, is een groot pluspunt.

read more

Text

COMPETA IT

Competa IT host DevOps expert meetup in Rijswijk

KLM, DPG Media en NN Group- de belangrijkste basisprincipes en concepten achter DevOps. De expert meetup zal plaatsvinden in het conferentiecentrum van Competa IT en is voor iedereen gratis bij te wonen.

read more

code

COMPETA IT

5 redenen waarom open source de toekomst is

Waarschijnlijk heb je al gehoord over open source. In de praktijk wordt hiermee bedoeld dat publiekelijke toegang wordt verschaft tot het bronmateriaal van een eindproduct. Denk bijvoorbeeld aan apps zoals de CoronaMelder, waarvan iedereen de code kan inzien om na te gaan hoe het is opgebouwd en, door middel van documentatie, kan nagaan waarop de tussentijdse beslissingen zijn gebaseerd. Deze applicatie is één van de duizenden voorbeelden van open source. In dit artikel beschrijven we samen met UX designer Fabian van Competa IT vijf redenen waarom zowel de eindproducten alsook de gemeenschap van open source profiteert.

read more


scroll to the top